home Други събития, Събития VI-ти Международен хоров фестивал “Черноморски звуци”

VI-ти Международен хоров фестивал “Черноморски звуци”

От 1 до 5 юни 2016 г. 20 хорови състава от България, Гърция, Турция, Сърбия, Молдова и Швеция, в надпревара за Гран При „Черноморски звуци“.

За шеста поредна година красивият Балчик ще бъде огласен от звуците на хоровата музика. На различни сцени в Белия град ще се проведат девет концерта и три хорови работилници с изявени и доказани професионалисти.

Диригентът Ваня Монева ще отведе участниците в дебрите на „Българския фолклор“. Словенският композитор Амброж Чопи ще представи най-новите си творби „Until we meet again“ и „Laudate Dominum“, написана специално за шестото издание на фестивала. Световната премиера е на 4-ти юни.

Талантливите музиканти от група „Спектрум“ ще предадат опита си на участниците в работилницата с песента „Седнало е Джоре“ – аранж. Явор Узунов и Константин Бейков. Самостоятелен концерт на групата на 3-ти юни – 19:00 часа, пл. „21-ви Септември“.

За първи път в рамките на фестивала ще се проведе фотоконкурс „Хоровото изкуство през погледа на обектива“.

Организатори на форума са сдружение „Музикален свят-Балчик“, община Балчик и читалище „Паисий Хилендарски-1870“, под патронажа на г-н Николай Ангелов кмет на Община Балчик и с партньорството на ДКИ КЦ „Двореца“, Университетска ботаническа градина, Български хоров съюз, Съюз на българските композитори и Съюз на българските музикални и танцови дейци.

Повече от 3000 певци, от 78 хорови състава, представители на 19 европейски държави са участвали в изминалите 5 издания.

Повече информация относно програмата, участниците, организаторите, както и снимков и видео материал от изминалите издания можете да намерите в сайта на събитието www.chernomorskizvutsi.com.

comments: