home Кино и ТВ, ТВ предавания Джамала призна, че песента й нарушава правилата на Евровизия

Джамала призна, че песента й нарушава правилата на Евровизия

Руските журналисти Владимир Кузнецов и Алексей Столяров, известни като “зевзеците” Вован и Лексус, успяха да накарат украинската певица Джамала да признае, че песента й нарушава правилата на Евровизия и е замислена като провокация към Русия.

В телефонен разговор, в който Вован се представя за съветника на украинския президент Вадим Черниш, Джамала споделя, че песента й има скрит смисъл, скрит политически подтекст и всъщност тя е за присъединяването на Крим към Русия през 2014, а не толкова за кримските татари от 1944.

Мнимият съветник “Черниш” пита Джамала, “Нямаше ли да е по-добре да кръстиш песента си 2014, щом става въпрос за Крим?” (04.55′ ), на което тя отговаря чистосърдечно: ‘Тогава песента нямаше да бъде допусната в конкурса. Щеше да бъде оценена като политическа акция”.

Според правилата на Евровизия, песните от конкурса не могат да съдържат политически лозунги и да съдържат политически послания, отбелязва Temaonline. Песента на Джамала “1944” разказва за депортирането от Крим на татарите, станало по нареждане на Сталин. Прабабата на певицата е била сред депортираните, припомня БТА.

“Когато чужденците идват, когато влизат у вас, когато ви убиват и казват ние не сме виновни, не сме виновни”, се пееше в първия куплет на песента на Джамала. Спомените за този ужас бяха съживени с анексирането на Крим от Русия през март 2014 г. Хиляди татари бяха поставени под арест, а техните жилища претърсени. Лидерите на татарската общност в Крим получиха забрана от Москва да влизат на територията на полуостров.

Русия протестира срещу участието на Украйна в конкурса заради политическия подтекст в песента на Джамала, смятан от Москва за противоречащ на регламента на конкурса, който забранява думите или жестовете от политическо или сходно естество. Организаторите на Евровизия обаче сметнаха, че думите в песента на Джамала са от историческо естество и одобриха песента й.

Вижте видео с шегата на руските журналисти:

comments: