home Дневникът на един топ модел, Интервюта, Мода Stefany-Summer Cherlier: Да си модел не е само да започнеш да се снимаш или дефилираш

Stefany-Summer Cherlier: Да си модел не е само да започнеш да се снимаш или дефилираш

Stefany-Summer Cherlier e родена на 22 май 1995г. в София. Малко след това родителите ѝ се местят в Италия, където баща ѝ играе волейбол. Тя не го е виждала от 12-годишна, откакто той се води безследно изчезнал. Цялото ѝ семейство са спортисти, но тя поема по друг път, след тежко детство.

Мечтае за собствено списание и да бъде актриса, но започва като модел в Милано, където и живее в момента. Последното ѝ участие е на Mercedes-Benz Fashion Week в Истанбул. Преди да стане известна като модел, има връзка с рапъра Павел от дуета Pavell & Venci Venc’. Stefany-Summer Cherlier е една от най-успешните ни родни модели в света.

– Разкажи ми повече за теб и семейството ти? Коя е Стефани?
Родена съм в София, но малко след това нашите се местят в Италия, където баща ми играе волейбол. Дъщеря съм на спортисти, дядо ми по бащина линия е бивш треньор на националния отбор по волейбол, а баща ми национал. Майка ми пък е била шампионка по художествена гимнастика от момичетата на Нешка Робева. За последно видях баща си на 12-годишна възраст, води се безследно изчезнал, аз не помня много за него. Майка ми си намери нов мъж, много богат, а аз съм израснала извън България. Обиколих много и преди да започна с моделството, но съм бита цял живот, имаше много насилие вкъщи и нашите ме изгониха когато бях на 17, защото много се бунтувах и не се съгласявах с някои неща (предимно боя). И така бездомна още няколко месеца, ходих на училище, бях в 12-ти клас и тогава ме викнаха като модел и след дълго отказване, ме накара един мой приятел и така тръгнах по този път. Учила съм в 3 различни училища в София и едно в Италия, но не помня, било е преди 13 години.

pizap.com14612492010671

Занимавала съм се със спортове и аз като малка, покрай нашите, но семейството е кофти тема, не за друго, а защото нямам такова и няма много какво да кажа. Преди кариерата ми като модел ходех с Павел от Pavell & Venci Venc’ и бях влюбена загубена, мечтаех да си имам свое списание и да стана актриса, което и до ден днешен е първата ми цел.

– Завършила си Търговската гимназия. Защо не продължи развитието си в тази сфера? Как се насочи към модата?
По принцип още докато учех в Търговско-банковата гимназия ми беше ясно, че няма да се занимавам с това. Но пък бях единствената, която научи испански с акцент от целия випуск. Хората винаги стигат до това, което ги влече, дори временно да са сбъркали с избора си. Винаги съм искала да стана актриса и когато ми предложиха да работя като модел, ми стана смешно първоначално. Видях обаче възможност да стигна до киното и тръгнах без да се обръщам повече.

pizap.com14612492399352

– Обиколила си почти целия свят. Какво научи от различните места и хора? Къде не си била все още и искаш да отидеш?
От различни места и хора научих хиляди различни неща. Аз не уча професионално в университет, сама си уча и често ми се случва възрастни хора да ме набеждават, че не уча в университет и колко неука съм, в сравнение с останалите на моята възраст, с което не мога да се съглася. Теоретично бившите ми съученици сигурно знаят много повече от мен, но уроците, които ти дава пътуването, никой не може. Просто защото не е написано на тетрадка, а си в държава, чиито език не говориш, а местните най-вероятно и те не говорят английски и трябва да се оправяш, както можеш в каквито и да било битови ситуации. Мога да дам много примери, пътувам от много време и тези неща не се пишат на една страница, но ако научих едно нещо от всичките уроци, то е че да си добър човек, е най-важното нещо. Позитивната енергия е изключително важна, а хората нямат и идея. Усмихвайте се, прощавайте и подбирайте хората внимателно, защото има много скапаняци- навсякъде! Искам да пътувам в Америка, където би ми се искало и да уча актьорско майсторство. Стъпка по стъпка!

pizap.com14612492770983

– Говорят се много неща за момичетата, които се занимават с мода, също и за агенциите и всички в тази сфера. Какъв е твоят поглед за тези неща в чужбина?
Надявах се на този въпрос, защото ми прави впечатление, че никой голям в индустрията не го споменава или може би българите са на друга вълна, не знам. Като цяло тръгвайки от България и аз в началото се дърпах, мислех че става дума за проституция и подобни неща. И си ме беше страх в началото, от предпазливост. Много голям мит е, че момичетата в нашия бизнес страдат, защото трябва да “направят нещо”, за да достигнат големите подиуми. Това е много смешен мит, не знам как се случва в България, но големите имена в модата са мъже и повечето от тях са хомосексуални. Тези, които се сблъскват с нелепи и интимни ситуации са не момичетата, а мъжете модели. Повечето дизайнери, стилисти, гримьори и модни журналисти са хомосексуални, сексуално се интересуват от момчетата. Сега някой да не си помисли, че няма такава схема и за момичетата, най-вероятно някъде по света има хора, които лъжат млади момичета, че ще станат модели и ги чака бляскава кариера, но не. Случвало ми се е в началото, още преди да започна да пътувам, фотографи да ме канят у тях или на “вечеря”, но бях малка и да кажем, че не ме интересуваха мъже толкова, бях на друг етап от израстването си.

pizap.com14612493107824

Ако някой страда повече от неуместни въпроси и предложения, това са мъжете модели, не жените. Имам много приятели модели, редовно се случва някой да ме помоли да отида на снимки с тях, защото ги е шубе от фотографа, стилиста или арт директора. На мен не ми се е случвало да влизам в такъв филм в чужбина. Извън работата – да, хората нямат срам и след една чашка и половина в дискотеката, е много натягащо, ако не си с промоутър на заведение. Но не се получават така нещата. Колкото лесно и жалко да звучи на хората, за да си модел трябват и две-три други неща, освен стройно тяло и експресия. За да стигна до голямо ревю, трябва да съм си скъсала нервите, чакайки 3-4 часа за кастинг, след който ако ме харесат отивам на фитинг за 2 часа в друг ден и така. Всичко е много професионално.
Ясно ми е какво се говори и ако в началото ме притесняваше какво си мислят хората, сега след 2 години личен опит, ми стана ясно и че хората, които плюят в България по нас, какво и с кого правим, за да стигнем до някъде си, обикновено са тези, които най-малко имат представа за организацията и провеждането на такова събитие.

pizap.com14612494099137

-Имала ли си близък досег със самите световни дизайнери и какво сте си казвали, впечатлени ли са от българките?
Имала съм 3-4 срещи с известни дизайнери по събития. За малко, нищо особено, две-три приказки набързо като дизайнер-модел. Не мога да кажа повече за тях.

– Как би сравнила модните събития в България и по света? Навън плащат ли достатъчно за тази работа?
В България няма моден пазар. Имам много талантливи хора, конкретно фотографи, лично познавам, но мода в България няма. Всеки пазар си има своите особености и това дали ще изкараш пари, зависи от това дали си намерил пазара, на който съответства твоята външност. На някои места харесват високи модели със секси излъчване, на други по-ниски и сладки (бейби фейс), трети искат по-слаби момичета и така нататък. Хората не разбират, че да бъдеш модел не е да заминеш и да започнеш да снимаш или дефилираш. Първо трябва да ходиш и чакаш на кастинги и като имаш 6-7 кастинга на ден, в град с 20 милиона души и неземно задръстване, представата ти за бляскави корици и слава ще се изпари много бързо. За всеки ангажимент се плаща различен хонорар, зависи от употребата на снимките и времето, отнето за заснемане или същността на снимките. Има разлика в хонорара от уеб-шутинг и каталог да речем. Ако вършиш своето, поддържаш се във форма, храниш се правилно и правиш това, което ти харесва, вселената ще ти отвърне с позитивно.

pizap.com14612494540198

– Кое модно събитие и къде те впечатли най-много?
Много са и са толкова различни помежду си. Последната седмица на модата в Милано например, участвах в шоуто на дизайнера Sangalli, който използва светлинна технология във фибрите, с които прави облеклото на марката. В Турция пък имахме ревю в Газиантеп, един град близо до границата със Сирия. Градът е известен с автентичната баклава и шамфъстъци. Ревюто се състоя във втория най-голям мозаечен музей в в света – Зуегма, където бяхме облечени като гръцки богини за haute couture на Dilek Hanif. Мога да разказвам цял ден!

pizap.com14612493374145

– Искаш да бъдеш актриса, ходиш ли на кастинги за роли?
Не ходя на кастинги за роли, тъй като се занимавам с професията си през цялото време. Случва се често да имам кастинги за TVC, но това не се брои. Когато замина в Америка и поуча малко в сферата, ще започна да намирам място и за кастинги за роли.

pizap.com14612493718116

– Америка ли е твоята мечтана дестинация? Там ли искаш да се устроиш и защо?
Америка определено е тийнейджърската ми мечта. Не, не искам да живея там, не бих могла да живея завинаги на едно място, по-силно е от мен. И дори след като приключа с кариерата на модел, ще избера друга професия, благодарение на която да пътувам, аз няма да живея на едно място докрая на живота си. Колкото до Америка, искам да се занимавам с кино, бих искала да уча там. Планирам пътуване с договор, но той ще е 2-3 месеца, като всяко нормално пътуване.

comments:

TAGS:

Ангел Дончев

През 2007г. създава LIVE MAGAZINE. Репортер е на SNEWS.BG и в-к "АКЦЕНТ" от 2009 до 2015 г. През 2011 г. е репортер от България на в-к "BG VOICE" (САЩ). През 2013 и 2014 г. е главен редактор на MEGALIFE.BG. През 2015г. създава LIVE MEDIA GROUP, в чието портфолио са PREVOLUTION и MASTER MUSIC. От началото на 2016г. е гл. редактор и на сайтовете PLOVDIWOOD.BG и SVOBODNO.BG.