home Интервюта Ангел Ковачев: Виждам плодовете от труда ми и всичко придобива смисъл

Ангел Ковачев: Виждам плодовете от труда ми и всичко придобива смисъл

Ангел Ковачев, познат ни от дуета „Ангел и Моисей“, вече една година работи самoстоятелно върху своите идеи и проекти като независим артист, музикант и продуцент.

През изминалите години в дуета с Мойсей участва в създаването на супер хитове като „Кой ден станахме“, „Знаеш ли кой видях“, „Тази снимка пази“ и „Къде си, брат“. Освен това Ангел Ковачев успя да грабне и купата на танцовото шоу „Dancing Stars 2013“.

През 2015 година Ангел Ковачев издаде три самостоятелни сингъла „Свободен“, „Моята причина“ и „Празнуваме“. На 18 февруари Ангел Ковачев се качва на сцената на Sofia Live Club, заедно с неговият бенд, за да отпразнува своят двадесет и трети рожден ден и една успешна година като независим изпълнител.

– Вече една година си самостоятелен изпълнител, по-добре ли ти е така?
Определено! Вече започвам да виждам плодовете на моя труд и всичко постепено придобива смисъл. Благодарение на изборите, които направих през изминалата година, разбрах, че когато взимаш решения и се променяш, ти изтръгваш старите принципи, цели и навици, които си имал до този момент, и преди да поставиш новите, оставаш само с една празнота. Шумна празнота. И трябва сам да си я запълниш. Сам да й затвориш устата. Сам да посееш с търпение, да поливаш чрез постоянство и да намериш мир отвътре-навън, а не обратното. И си мисля че именно този кух, междинен, преходен период на празнота, възпира много хора, искащи промяната, да не се променят изобщо. Този период събужда всичките ти страхове и съмнения. Аз се изправих срещу моите и продължавам да се конфронтирам с тях ежедневно. Падам понякога, но все по-често се случва да победя. Да победя себе си. Калявам се. Вдъхновявам се и да, по-добре ми е така.

– Какво наложи разделянето ви като дует с Мойсей?
Бранда “Ангел и Моисей” беше успешна формула, донесла много положителен отзвук, но когато с Моисей се явихме на кастингите на X Factor преди четири години, ние имахме ясна концепция и идея за нашата посока, която във времето като че ли леко се разми. Лично аз, това дължа на нашата тогавашна неопитност. Три години след появата ни в реалити формата, договора, който имахме с лейбъла “Вирджиния Рекърдс” беше към своя край. Аз пожелах да поема 100% отговорност за това кой съм, какво говоря и каква музика правя, което означаваше да прекратя работата си с лейбъла. Предложих на Моисей да продължим заедно като се самопродуцираме, но той предпочете да възобнови договорните си отношения и аз уважих неговия избор. И си тръгнах.

AngelKovachev2

– В какви отношения остана с Мойсей? Приятели ли сте, виждате ли се?
Разбира се, че сме приятели. Не малко неща споделихме заедно. И да, виждаме се от време на време.

– Как стигна до X Factor? Някога мислил ли си, че ще имаш такъв успех?
Като цяло Моисей е виновен за всичко! Аз си свирех на улицата и правех джем сешъни из града, когато една вечер той ми звънна да ми каже, че се пускал на някакво нещо, наречено “X Factor”. По думите му заключих, че е поредното безсмислено музикално реалити, в което се изкарват пари на гърба на млади и зелени музикални ентусиасти, следователно реакцията ми беше: “Кому е нужно?”, но той ме помоли да дойда да му акомпанирам с китарата, защото не му се пеело на сингбек и евентуално, ако минел, сам щял да продължи нататък. Съгласих се. Отидохме и естествено си изчакахме живота, докато дойде нашият ред. Използвахме времето да си репетираме и да си свирим някакви неща. Екипът и част от останалите участници ни се израдваха какви ги вършим и просто ни надъхаха, ако ще продължаваме, да действаме заедно. Тогава не си спомням да съм копнял за “голямата сцена” и да съм се пренавивал да спечеля “хиляди почитатели”. Просто обичах да съм сред хората, да си свиря на китарката и да споделям настроението и музиката си.
Но така или иначе, не го умувахме дълго. В деня на кастингите се записахме директно дует, без да имаме грам представа в какво се забъркваме. И не съжалявам за взетите спонтанни решения.

– Добър си и в танците, това видяхме от риалити шоуто “Dancing Stars 2013”. Имаш ли и други “скрити” таланти?
Разбира се! На Half-life с арбалета съм безмилостен! На Dixit въображението ми е доста развинтено. На Carcassone винаги знам къде по полянките да сложа легналото човече. Извиквам “UNO” преди да се е усетил, който и да било.
Мога докато карам лонгборд да свиря на китара, пробвал съм наистина! И мога да солирам тромпет с уста, примерно…

– Участваш в различни мюзикъли, проекти с Филхармонията, разкажи ми за тази твоя страна?
Участвал съм в един мюзикъл само, и той се казваше се “Йоан – Синът на гърма”. Имах главна роля и до ден днешен съм благодарен за доверието на режиьора Антон Радославов към мен, тъй като бе първото ми излизане на театрална сцена. Усещането е опияняващо и доста по-различно от това на музикалната. Радвам се, че имах възможността да бъда част от този проект, както и за събуденото в мен желание и за бъдещи изяви в сферата на театъра или киното. Смятам, че имам какво да дам и да развивам там. Проектите с Софийската филхармония бяха с образователна цел, с таргет – предимно тинейджъри и подрастващи младежи. За мен беше удоволствие да бъда на една сцена с Максим Ешкенази, Юлиан Вергов, Илияна Коджабашева, Деян Донков и всички професионалисти от филхармонията. Моето участие там беше свързано с разработване на авторски произведения, съвместно със Софийска филхармония, както и актьорска игра, заедно с гореизброените. Всички тези проекти донесоха много вдъхновение в съществото ми. Беше градивно и добре инвестирано време. Благодарен съм, че съм бил част от тях и на драго сърце бих се впуснал в бъдещи, подобни приключения.

– На 18 февруари ще отбележиш своя 23-ти рожден ден, както и една година самостоятелно на сцена. Какво си подготвил за твоите почитатели в Sofia Live Club?
С моята банда, освен че ще изсвирим парчетата, които до този момент съм изкарал – “Свободен”, “Моята причина”, “Празнуваме” и “Неделя сутрин” (което излeзе на 14 февруари), ще ударим още пет мои авторски парчета, които не са издадени все още, както и няколко кавъра на любими мои изпълнители като Justin Timberlake, Coldplay, Kendrick Lamar и Ed Sheeran. Звукът ще е наситен, а атмосферата – рождена. С всеки изминал ден вълнението ми расте драстично! Нямам търпение да е вече 18 февруари!

– Кой ще е до теб на сцената? Поканил ли си бившата си дуетна половинка?
На сцената до мен ще са моите близки приятели и колеги: Васил Крумов – ел.китара, Христо Михалков – бас китара, Стю Иванов – барабани, Мартин Йотов – тромбон, Георги Стойков – тромпет, Венда Беспалова – цигулка. А също така и моята прекрасна сестричка Девора, която ще свири на арфа.

– Издаде 3 самостоятелни сингъла, какво подготвяш в момента?
Както казах по-горе, тази неделя пуснах аудиото към проекта “Неделя сутрин”. Случайно видях съвпадението, че Св. Валентин се пада всъщност неделя. Парчето е лирично, леко и неделно. Реших, че няма как да изпусна тази възможност и паралелно с цялата организация покрай събитието, успях да си открадна време да запиша “Неделя сутрин”. Имам и интересна идея за клипа, но той ще бъде факт по нататък във времето. Пролетта, предполагам.

– Как виждаш себе си след 10 години?
Честно казано, представа нямам! Винаги, когато се опитвам да планирам бъдещето, нищо не се получава, спрямо очакванията ми. Затова гледам да се фокусирам върху настоящето и да съм деен и активен там. Пък бъдещето, каквото си е замислило, да го пуска насам. Готов съм за него!

comments:

TAGS:

Ангел Дончев

През 2007г. създава LIVE MAGAZINE. Репортер е на SNEWS.BG и в-к "АКЦЕНТ" от 2009 до 2015 г. През 2011 г. е репортер от България на в-к "BG VOICE" (САЩ). През 2013 и 2014 г. е главен редактор на MEGALIFE.BG. През 2015г. създава LIVE MEDIA GROUP, в чието портфолио са PREVOLUTION и MASTER MUSIC. От началото на 2016г. е гл. редактор и на сайтовете PLOVDIWOOD.BG и SVOBODNO.BG.