home Гравитатор Гравитатор: Оскубените вежди изместиха коремите в чалгата

Гравитатор: Оскубените вежди изместиха коремите в чалгата

По една или друга причина много хора са израснали с хитовете от зората на българския поп-фолк. Вечните песни, звучащи и днес в градския транспорт, кварталните кръчми или просто от колите на преминаващите „баровци“, понякога те карат да се замислиш как са изглеждали изпълнителите в този жанр преди и сега.

Не е много трудно да откриеш разликите. Многослойното червило, размазано по устите на певиците, наподобяващо задните части на маймуна, вече не присъства по лицата на тигриците на българската популярна музика. Облеклото също не прилича много на това от преди 20 години.

При жените не е толкова голяма разликата, както при мъжете. Нямам амбициите да бъда съвременен Дарвин, но пък ще коментирам еволюцията на мъжете-идоли в чалгата през годините.

Все пак на 5 ноември отбелязваме Световния ден на мъжете. На първо четене се сещам за изпълнители като Панко, Сашо Роман, Валдес, Кондьо и редица знайни и незнайни легенди на родния поп-фолк. Какво е общото между тях? Например, никой от тях определено не държи на външния си вид, всички те имат малки или големи коремчета. Не държат особено и на начина на обличане. Но пък тогава на никого не му е пукало кой как изглежда, защото приоритет е бил гласът. А всички те имат глас, всички те пеят на живо, без да се притесняват. Не се и замислих, назовавайки конкретни изпълнители, защото съм убеден, че никой от тях няма да се обиди. Както в много от случаите и тук има едно огромно „но“.

Няма да назовавам нито едно от имената или псевдонимите на актуалните или поне днешни изпълните в попфолка. Защото те освен, че изглеждат различно, имат и различни разбирания. За разлика от старите изпълнители, по-голямата част от днешните, са блян за всяка жена, поне физически (това за повечето от тях няма особено значение), защото те изключително много държат на външния си вид.

Всекидневно отделят време за тренировки във фитнес залите, за маникюр, за педикюр, прическа, епилация… Всяко изящество изисква жертви и носи недостатъци. Като говорим за недостатъци, не е тайна, че огромна част от младите таланти в чалгата, нямат… талант. Спокойно! Еволюцията е помислила! Питате се защо повечето днешни звезди не пеят на живо? Много просто – не са роботи. Всяка една тяхна песен е аранжирана по звезден начин, който е преобразил гласчетата им и не позволява да се пее от обикновен човек.

Вече дори интригите при дамите в бранша се прехвърлиха при мъжете. Мога още много да говоря за днешните поп-фолк певци, но пък ще вземе някой да се обиди или нацупи, ще се разстрои и ще закъснее за часа при козметика си. По-интересното е, че повечето от старите изпълнители се срамуват от днешните. Донякъде ги разбирам, но пък трябва да бъдат спокойни, защото продуцентите може и да са ги забравили, но публиката никога няма да забрави вечните им хитове.

comments:

TAGS:

Георги Гюзелов

Работил е във всички видове медии. Създател и главен редактор на Sredets News до 2013 година. Автор и водещ на радио предаване. Работил е като редактор и продуцент на всекидневни ТВ предавания. Автор е в сайтовете Delo.bg и Live-magazine.eu. Изявява се и като PR на популярни личности. В момента е автор и водещ на предаването „Famous Vox“ на радио VOX. Създател и главен редактор е на Secret.bg