home Интервюта, Музика, Фолклор Живко Папанчева: Част от мен никога не е напускала България

Живко Папанчева: Част от мен никога не е напускала България

Живка Папанчева e родена и отрасла в семейство на даровити фолклорни певци и музиканти от странджанския край на България.

Започва да пее от най-ранно детство и благодарение на красивия си и темброво богат глас и добре подбран репертоар, печели не само редица регионални и национални конкурси, но и най-голямата награда – обичта на публиката.

Тя учи в музикалното учлище “Филип Кутев” – гр. Котел, където по-късно преподава народно пеене. За златния фонд на Българското Национално Радио записва над 30 песни.

През 1994г. в музикалния живот на България стартира проектът “Трио Наздравица” – Живка Папанчева (вокал), Петьо Костадинов (гайда) и Милен Славов (музикант/композитор/продуцент). За кратко време талантливите музиканти подготвят, записват и изнасят на музикалния пазар два успешни албума – “Полъх от Странджа”(1994) и “Китка от Странджа”(1995), станали еталон на подражание от по-младото поколение изпълнители.

От 2000г. Живка Папанчева живее в САЩ, но българската народна песен е винаги в сърцето и – за музиката граници няма. Още повече за българската. Доказателство за това са двете записани отвъд океана хитови песни “Петър Кулело Дялаше” и “Ситен Дъжд Вали”, които още след първото им прозвучаване в ефир достигат до родното огнище на стария континент и се запяват от мало и голямо. Също така Живка Папанчева е записвала и музика за телевизионни филми и мултимедийни проекти.

Калифорнийският Университет в Лос Анжелис, Сан Франциско/Бей Ерия, Сиатъл, Портланд Орегон, в щатите Мисисипи, Индиана и Луизиана са имали уникалната възможност да се възхищават не само на красивия глас на Живка Папанчева, но и на таланта и умението и да преподава българско народно пеене. Като признание за всичко това е присъдената и през 2002г. награда/стипендия от Комисията по Изкуствата на щата Мисисипи, САЩ по програмата за фолклорно наследство.

– Разкажете ни повече за Вас и детството ви?
Отраснах в Бургас. Пея откакто се помня. На 15 годишна възраст отидох да уча в музикалното училище „Филип Кутев” в град Котел.

– В семейството Ви има даровити фолклорни певци и музиканти от странджанския край, разкажете ни нещо за тях?
Дядо ми Никола от село Индже Войвода свиреше на гайда и знаеше стотици странджански песни – научих много от него. Баща ми Стоян Папанчев е натурално музикално даровит – свири много добре на гайда и пее страхотно автентично, по странджански! Майка ми е много музикална и обича да пее. Брат ми Яни е талантлив с много добър вкус и разбиране за качествена музика. С това бях заообиколена като отрасвах!

– Как започнахте да се занимавате с музика?
Както казах, пея от както се помня – случи се натурално, без специални уговорки, нагласи или убеждения и всичко друго се разви с времето.

– Музиката ли ви събра с Вашият съпруг Милен Славов?
Да. Запознахме се с Милен в музикалното училище в Котел – бяхме 15-годишни деца, но като че още тогава беше ясно, че ще бъдем заедно напред в живота. Вече сме заедно за повече от 30 години!

– Защо решихте с мъжа Ви да заминете за Америка?
Милен винаги е бил движестата сила в това отношение – с амбиции и планове, и със способности, разбира се. В началото на 90-те години ситуацията в България беше интересна – много промени – политически, икономически и културни. Ние решихме да опитаме късмета си и да се опитаме да открием по-голям и отворен свят, за нас и за синовете ни. Милен замина за щатие през 1997г. с покана да вземе участие в няколо концерта, след което бързо установи, че ще се опита да остане в Америка. Бяхме разделени за три години. Той успя да се докаже и прогресира в тази голяма страна, с това което прави. През 2000г. правителството на САЩ удостои Милен с постоянно местожителство като музикант-композитор-продуцент с изключителни способности. Тогава, през 2000г. аз и синовете ни се преместихме за постоянно в САЩ.

– Вашите деца Америка ли смятат за техен дом, а Вие?
Мисля че може да се каже – те бяха само на шест и единадесет години. Малкият ни син дори не беше ходил на училище в България.

– Преподавате българско народно пеене на американци. Впетачлени ли са от нашите песни?
Това е интересен въпрос защото няма еднозначен отговор. Съединените щати са място вплетено с много различни етноси, култури и интереси. Като цяло, разбирането за българска музика и песни не е разпространено, но има определини общества и организации, които много се интересуват от балканска и специално от българска музика. Тъй като българското народно пеене звучи екзотично за западната публика, много от Холивудските филми включват тип източно-европейски/балкански гласове. Аз също съм записвала за такива продукции.

Zhivka Papancheva, singer

– Фолклорната музика и нейното разпространение по света ли е Вашата мисия?
“Мисия” е голяма дума. Аз правя това което правя – аз мога да пея добре български народни песни и специално песни от моя роден странджански край. Това, което ме радва е, че хората харесват моето пеене и това им помага да намерят вдъхновение в техния живот.

– Какво се случва с конкурса “Кехайов – Папанчева”, който организирахте за първи път през 2010г. с Денислав Кехайов в Несебър?
Беше хубаво преживяване! Милен създаде идеята и планът за конкурса и го продуцира с организационното сътрудничество на Денислав. Участниците се отзоваха, открихме и подкрепихме талантливи изпълнители. По отношение на подкрепа от страна на бизнеси и организации обаче, нямаше достатъчно желание и интерес. Ние живеем в свят и време, в което финансовата подкрепа е неразделима част от успеха на идеи, талант, култура и възможности. През 2010г. в България всички тези условия не съвпаднаха с конкурса, затова нямаше продължение.

– През 2002г. Ви е присъдена награда – стипендия от Комисията по изкуствата на щата Мисисипи, САЩ. Трогна ли Ви признанието на американците?
Абсолютно! Както казах, в такава огромна страна като САЩ, където “състезанието” е невероятно, разпознаването на талант и доставянето на финансова подкрепа за изкуство и културна дейност – в моя случай българско народно пеене – е трогателно!

– Чувствате ли се недооценена от България?
Не бих казала. Чувствам любовта на моите почитатели и съм благодарна!

– Песента “Ситен дъжд вали” във Ваше изпълнение е може би едно от най-красивите неща, които съм слушал досега. Продължавате ли да записвате песни?
Благодаря, Ангел. Радвам се много за това. “Ситен Дъжд” е наистина страхотна песен с интерсна история. Милен написа песента през 1999г. за една от неговите ученички по това време в Калифорния. През 2002г. решихме, че аз ще запиша песента и ще я публикуваме. Аз обичам песента, но когато я записвах нямах представа, че ще стане такъв обичан хит. Това е чудесно. Продължавам да получавам позитивни коментари за моето изпълнение и как песента намира път към душите на хората. Последният официален запис, който публикувахме, беше през миналата година – песента “Мила си ми Яно”. Също записвам за мултимедийни проекти, които изискват екзотичен глас и стил.

– Липсва ли Ви България и странджанският край? Как виждате себе си след години? Бихте ли се върнали отново тук някой ден?
Липсват ми близките ми хора и приятелите в България. Странджа я нося в себе си. Човек никога не знае как точно ще се развият нещата в живота и в света, в който живеем, но това прави всичко по-интерсно. Обратно в България? Честно казано, част от мен никога не е напускала България, но от друга страна, ако има интерес и истински предложения за работа и бизнес възможности, България е най-доброто място да записвам странджански песни, да бъда с роднини, приятели и почитатели.

Неотлъчно до Живка Папанчева е и Милен Славов – Slavman, с когото продължават да разпространяват хубавата българска народна музика и зад океана.

Милен Славов – Slavman е музикант, композитор и продуцент. Роден в Стара Загора и израстнал с народните традиции на родната си България, той започва да свири на акордеон на 7 гoдишна възраст, да се явява на сцени на 8, да композира и аранжира на 16, и да продуцира на 24 години. През 1987г. Милен завършва музикалното училище “Филип Кутев” в Котел с тамбура. Учи една година в Музикалният Педагогически Институт в Пловдив (сега АМТИ) след което прекъсва поради недоволство от системата по това време. Неговaта музикална страст и необходимостта да се изразява чрез музика го карат да търси различни възможности – от турнета, преподаване, композиране и продуциране до решението напълно да промени живота си чрез преместване в друга страна.

През 1996г. кандидатства в известния престижен колеж за музика в САЩ „Berklee College of Music” и е приет в отдела за композиция, но му е отказана студентска виза и той не заминава. Година по-късно, през 1997г. Милен отива в САЩ с покана да вземе участие в няколо концерта, и остава с мечтата и намерението да сподели вдъхновението и таланта си и с надеждата да намери нов живот и възможности както за себе си така и за семейството си. През 2000г. правителството на САЩ удостоява Милен Славов с постоянно местожителство като музикант-композитор-продуцент с изключителни способности. Милен специализира в продукцията на мултимедийни продукти в областа на музика, изкуство, забавление и бизнес маркетинг.

Славов създава свой музикален стил като с постянен стремеж и самокритичност учи, анализира и отразява човешката същност и философия на живот. Той твори и изпълнява музика с универсален обсег – музикално изражение със стремеж да надхвърли граници и националност, като прокарва възгледа, че където и да е по света, хората имат повече прилики отколкото разлики. Музикалният синтез на екзотични вокали и инструменти, експресивност и мотиви за създаване на специално настроение и емоции са характерни за работата на Милен Славов-СЛАВМАН. Той печели многобройни награди като музикант, композитор и продуцент.

Милен Славов е бил гост преподавател в UCLA (Калифорнийски Университет в Лос Анжелис) през 98/99 учебна година в отдела за етномузикология където преподава акордеон, тамбура и Балканска оркетстрова музика. Славов е работил с Живка Папанчева, Петьо Костадинов, Тим Райс, Джо ЛоДука, Калин Кирилов, Стю Бротман, Юри Юнаков, вокален ансамбъл Китка и много други изтъкнати представители в сферите на музика, забавление, култура и образование. Той е участвал и изпълнявал музика на Международния Акордеонен Фестивал в Монтмани (Канада), Световен Музикален Фестивал в Сан Франциско, Академия на Науките в Калифорния, Котати Акордеонен Фестивал, както и на Източно-Европейски Майстори на Акордеона в Бъркли, Калифорния. Милен е концертирал в 36 щата в Америка и е участвал на живо в радио предавания в Орегон, Калифорния, Монтана, Мисисипи (включително WLOX телевизия), Уисконсън, Мизури и Тексас. През 2003г. Славов представя българска музикална култура на близо 10 000 ученици като гостуващ музикант-артист с FAME (Фондация за Музика и Изкуство за Начално Образование) в щата Индиана.

Милен Славов е печелил Първа награда на Международен Музикален Конкурс по Композиция – Лонг Айлънд, Съвет по Изкуствата, Freeport-Ню Йорк, САЩ 2005г., Стипендия за Сценични Изкуства и Музикална Композиция – Комисия по Изкуствата, Мисисипи, САЩ 2002г., Стипендия за Сценични Изкуства и Музикална Композиция – Калифорнийски Комитет по Изкуствата , САЩ 2000г. Обявен е за Музикант-композитор-продуцент с изключителни способности от правителството на САЩ – 2000г. Милен Славов има Златен медал за изпълнение на народна песен – Национален Фолклорен Фестивал Копривщица, България 1981г.

Zhivka Papancheva, singer

comments: