home Кино и ТВ, ТВ предавания Ралица Василева и Ясен Дараков ще водят новините на BIT TV

Ралица Василева и Ясен Дараков ще водят новините на BIT TV

Осем месеца след като се раздели със CNN Ралица Василева се връща на екран, и то в българска телевизия.

От седмица тя е част от екипа на BIT (Bulgarian International Television), която стартира преди две години в Чикаго и е ориентирана към диаспората нашенци в Северна Америка.

Журналистката ще води новата емисия новини, която ще бъде централна за страната ни и обедна за САЩ.

Съдържанието й ще се фокусира върху събитията от родните географски ширини и Европа, а екранният й дебют е насрочен за октомври.

RalitsaVasilevaChikago

Така след 23 години като лице на World Report в CNN Василева ще презентира най-важното от информационния поток на български език. „Ралица е абсолютния модел за професионализъм и за това какво иска човек да постигне в кариерата си. Когато разбрах, че е приела предложението на собствениците да работи с нас, бях адски щастлив. За мен това е сбъдната мечта!”, сподели за „Монитор” идейния двигател на BIT Ясен Дараков.

По концепцията за медията той работи от 2012 г, а в идеите му инвестират братята Румен и Павел Вълневи, създатели на най-голямата спедиторска компания отвъд голямата вода.

Натрупал опит като продуцент на емисии в ABC и FOX, Дараков оглавява нюзрума в Бенсънвил и се наема със събирането на екип за новините. Това ще прави и у нас в близките няколко месеца. Студията на BIT в София са готови, декорите им са вдигнати по проект на гиганти като Erectro Sets и Broadcast Design International, а на 14 септември тръгва сутршен блок. Сред програмните попълнения ще бъдат обзорно предаване всеки понеделник, ток шоу за смесените бракове и тричасов маратон с публицистика, чиято щафета се очаква да поеме Сашо Диков.

„Този месец водих три пъти от студиото в София, а излъчвахме от апаратната в Чикаго – това е нещо, което българска телевизия не е правила до момента. Ще променим изцяло технологичния начин, по който се правят новини в България. Следваме моделът на CNN – факт, от който Ралица бе очарована. Постепенно ще разширяваме покритието си с кореспондентски бюра в европейските държави с големи български общности като Испания, Англия и Гърция”, обяснява Дараков.

YasenDarakov-AngelinaJolie

Той уточнява, че с екипа му ще редят абсолютно независими новини, изковани по строгия етичен стандарт на журналистиката. „Нашите собственици нямат никакви бизнес интереси тук, финансирането е ясно и не се влияе от всякакви катаклизми и смени на властта”, категоричен е Дараков.

Централната емисия той ще води от тук, а Ралица – от студиото в Чикаго. Когато намери титуляр за позицията на родна земя, ще се прибере в САЩ и с Василева ще станат тандем. „Аз живях в Атланта 11 години, а Ралица над 23 и сега и двамата сме локализирани в студено Чикаго. Покрай мои приятели в CNN с нея се познаваме отдавна. Сега се чуваме всеки ден по телефона. Силно се надявам да успеем да наложим американския начин на правене на телевизия тук.”, казва журналистът.

BIT ще излъчва 24 часа и ще бъде достъпна напълно безплатно на сайта www.BITelevision.com – на живо и на поискване, както и с приложения за мобилни телефони и таблети, работещи под iOS и android. У нас програмата ще се разпространява още по кабел и сателит, пишат от Монитор.

comments: