home Музика, Поп-фолк АЗИС, АНДРЕА, АЛИСИЯ, ГАЛЕНА, ПРЕСЛАВА И ЦВЕТЕЛИНА ЯНЕВА СРЕД НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИТЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

АЗИС, АНДРЕА, АЛИСИЯ, ГАЛЕНА, ПРЕСЛАВА И ЦВЕТЕЛИНА ЯНЕВА СРЕД НАЙ-ВЛИЯТЕЛНИТЕ В СОЦИАЛНИТЕ МРЕЖИ

Фолк изпълнителите Азис, Андреа, Алисия, Галена, Преслава и Цветелина Янева са сред най-влиятелните в социалните мрежи. Те са най-силни в Instagram, където са сред първите в класирането.

Двете организации Darik и Vivacom представиха първата у нас класация от този тип, наречена „Топ 150 най-влиятелни българи в социалните мрежи”. В този проект са отличени по 50 най-влиятелни българи във всяка от трите най-популярни социални мрежи у нас – Facebook, Twitter и Instagram.

Кристалина Георгиева, Емил Конрад и Григор Димитров са тримата най-влиятелни българи в Twitter. Димитров и Конрад заемат съответно второ и трето място и в класацията за Facebook, която се оглавява от Димитър Бербатов. Тенис звездата на България е най-влиятелният българин в Instagram. В топ 150 класацията попадат още редица популярни българи от политическия, спортния, културния и обществения живот на страната и света, избрани сред близо 650 публични номинации. Техните публикации се отличават като най-интересни, събират най-много харесвания, споделяния и коментари, които имат силата да променят нагласи и да провокират обществена активност.

Според официалната информация, екипът на проекта „Топ 150 най-влиятелни българи в социалните мрежи” е работил с няколко световно утвърдени софтуерни системи, които позволяват дълбоко и многопластово измерване на влиянието в социалните мрежи по определени параметри. Резултатите са формирани чрез индексиране от 1 до 100 по съответния критерий.

За формирането на класацията са използвани проучванията на компаниите: Talkwalker, Brandwatch, Simply Measured, Kred, Synthesio, Social Bakers, Klout. Част от тях са измерили влиянието на хората специално за проучването и класацията в България, а други допринасят със софтуерните си приложения. По такъв начин е дадена числова стойност на десетки показатели като брой и характеристики на последователите, вид на споделеното съдържание, активност за ден и в рамките на последния месец, ангажиране на аудиторията, време за реакция при комуникация и много други.

Тъй като влиянието не би могло да се измерва единствено по софтуерен път, за целите на проекта е сформирано и жури от изявени потребители на социалните мрежи и квалифицирани специалисти в ключови сфери на общественото влияние. Оценителите са Събина Панайотова (политолог, блогър и организатор на TEDxWomen в България), Петър Ганев (старши икономист в Института за пазарна икономика), Никола Балов (най-популярният блогър в сферата на технологиите), Първан Симеонов (директор на Gallup International), Гергана Мудова – Гати (програмен директор на фондация „МУСИЗ“) и Камен Алипиев (спортен журналист).

Повече подробности за класацията може да прочетете на адрес www.egoist.bg, където може да разберете и начинът по който са избрани въпросните личности. Вижте пълният списък за Twitter, Facebook и Instagram тук:

top150

comments: